Svenska Vinköpare trendesättare?


Denna artikel som jag läste idag i skånska handlade om att producenter i andra länder ser oss som trendsättare för att vi svenskar tillhör de mest kräsna vinkonsumenterna i världen. Vilket jag tycker låter lite konstigt för vi köper inte bara vin från lyxiga Bordeaux utan också från det lite mer okända Uruguay, och då kan det både gå bra med flaska som i låda. Vilket jag vet spelar väldigt stor roll i från vilken producent vinet kommer ifrån såsom i hur vinet kommer i, för kommer det i låda så kan man med allsäkerhet veta att smaken är mycket sämre än i flaska, att det är en mass produckt som kan innehålla det mesta obehgliga saker som man som i min menninge helst inte hade viljat dricka.

Men det finns ju undantag överallt men när det gäller Nya världen (allt utan för europa) så har de ett helt annat regelsystem om hur vinet får framkallas på, och inte lika hårda regler om hur innhållet måste vara (dvs de olika druv sorterna).

Sune Liljenvall skriver också att vi svenskar var de första som importerade en större mångd ifrån Australien och satte de på vin kartan. Vilket jag inte tycker är så konstigt inte nog med att vi har väldigt duktiga vinprovar/sommelierer inom sytembolaget utan också att de är så himla stora och har monopolet i Sverige. Så är det ju nästan själv klart att de kan satsa mer på att göra ett inköp ifrån ett land som då inte var så känt. Medans de andra vin importörerna i både sverige och danmark är mindre och oftast säljer till restauranger, i inte så stor skala är det svårare att få in ett sådant vin/land på markanden. Om man ser på de andra länderna som är ett vinproducerande land så importerar de väldigt lite vin från andra länder för de vill att folket ska helst bara dricka landets egna viner. Även om det finns så mycket spännande där ute!

Mina personlia favoriter ligger fortfarande inom Europas gränser, men är man inte så glad i rött vin till en maträtt som igenteligen kräver ett rött brukar jag rekomendera ett Vitt från antingen Australien el. Sydafrika. Ett måste är då att vinte har legat på ekfat.

Men rött vin är gott, om man bara låter sig leta sig till de bättre!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0